Lekka zupa ze świeżych zielonych szparagów sprawdzi się świetnie jako letni obiad.
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki (2 porcje):
– bulion warzywny (1,5 l)
– szparagi (1 pęczek, 500 g)
– ziemniaki (3 szt., 200 g)
– marchew (2 szt./90 g)
– cebula (1/2 szt./50 g)
– czosnek (2 ząbki)
– oliwa (1 łyżka)
– przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, lubczyk, oregano (wg uznania)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Umyj warzyw, obierz ziemniaki i marchew. Pokrój w kostkę marchew i ziemniaki. Poszatkuj cebulę.
Krok 2.
Odłam zdrewniałe końce szparagów, odetnij główki i pokrój łodygi na mniejsze kawałki.
Krok 3.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę. Gdy się lekko zeszkli, zalej bulionem.
Krok 4.
Dodaj ziemniaki i marchewkę oraz sól i pieprz. Gotuj jeszcze 10 min.
Krok 5.
Dodaj do zupy szparagi, czosnek i oliwę, gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw zupę przyprawami.
Szparagi są bogate w witaminę C, E oraz beta-karoten. Zawarta w nich asparagina wspomaga pracę nerek i reguluje odpowiedni poziom nawodnienia organizmu.
register_widget()
. Dowiedz się więcej: Debugowanie w WordPressie. (Ten komunikat został dodany w wersji 4.9.0.) in /var/www/webapp/sites/dafistart.pl_blog/wp-includes/functions.php on line 5663